Volvo Trucks, Gent

Volvo Trucks, Gent

’s Werelds grootste Volvo Trucks fabriek is gevestigd in Gent in België. In de fabriek worden jaarlijks meer dan 40.000 vrachtwagens geproduceerd. Dankzij het installeren van PV-installaties, 3 windturbines, duurzame verwarmingsinstallaties en het bouwen van een passief huis werd de fabriek de eerste CO2-neutrale automotive fabriek ter wereld.
 
Het besparen van energie was de voornaamste drijfveer om in 2017 te starten met het vervangen van de verlichting door ledverlichting. Sinds 2019 zijn we in nauwe samenwerking met Rudy Van Leeuwen, Real Estate Manager Elektrische Installaties Volvo Trucks, bezig om de productielocatie van Volvo Trucks te voorzien van een DALI lichtmanagementsysteem.
 

Rudy Van Leeuwen: “Wij zijn niet op zoek naar leveranciers maar naar partners die meedenken in onze filosofie. Met onze partners bouwen we aan een langdurige relatie zodat we op de hoogte blijven van alle nieuwe technieken die ontwikkeld worden.”

De belangrijkste redenen voor Volvo Trucks om te kiezen voor een Helvar lichtmanagementsysteem waren de mogelijkheden om energie te besparen, het verzamelen van data en flexibiliteit. Het toepassen van tijdsturingen en sensoren zorgt voor optimale energie-efficiëntie. Helvar 329 lichtsensoren meten de hoeveelheid daglicht en op basis daarvan wordt de lichtsterke in de hallen constant gehouden.
Om het energieverbruik goed in kaart te kunnen brengen zijn de armaturen voorzien van DALI-2 drivers. Deze drivers beschikken over een dataopslag die via het Helvar Insights platform uitgelezen kan worden. Ook de branduren kunnen worden uitgelezen. Door het terug dimmen van de verlichting en de implementatie van de daglichtregeling worden de branduren aanzienlijk verlengd wat voor een grote kostenbesparing zorgt en de footprint reduceert. 
 
Naast energiebesparing is flexibiliteit ook een belangrijke factor geweest in de keuze voor een Helvar lichtmanagementsysteem. Het systeem kan op ieder moment aangepast worden en nieuwe functionaliteiten kunnen altijd toegevoegd worden. Dit garandeert een goede werking voor nu en in de toekomst.
 
De productiegebieden zijn voorzien van Tunable White verlichting wat door ons aangestuurd wordt met een dynamische Light over Time (LoT) cyclus. De Light & Lighting Laboratory van KU Leuven heeft samen met Groen Licht Vlaanderen en in samenwerking met Zumtobel onderzoek gedaan naar het effect van de biodynamische verlichting op het welzijn van de medewerkers. Daarbij zijn drie verschillende soorten verlichting getest. Standaard led met een vaste lichtkleur, Tunable White verlichting en een Human Centric Lighting met meer dan 1.000 lux verticaal. Het onderzoek heeft aangetoond dat Human Centric Lighting een positief effect heeft in een productieomgeving. Na analyse van de resultaten heeft Volvo Trucks ervoor gekozen om Tunable White te implementeren in de volledige fabriek waar dat mogelijk is. Daarmee ondersteunt de verlichting het bioritme van de werknemers.

Volvo heeft verregaande ambities voor de toekomst. Rudy Van Leeuwen: “Dankzij de nauwe samenwerking tussen Volvo en verschillende afdelingen binnen Helvar denken we goed na over de ontwikkelingen voor de toekomst. We draaien verschillende pilots waarbij we nieuwe functionaliteiten testen in de praktijk. De bevindingen daarvan worden meegenomen in de ontwikkelingen en toegepast binnen ons systeem.”
 
Volvo Group Real Estate heeft in 2023 de DALI Lighting Awards gewonnen in de categorie Industrie.