Ziekenhuis St Jansdal, Harderwijk

Ziekenhuis St Jansdal, Harderwijk

Ziekenhuis St Jansdal te Harderwijk ondergaat een grote (ver)nieuwbouw bij de OK en de CSA (Centrale Sterilisatieafdeling). Het ziekenhuis dat sinds 1987 in Harderwijk aanwezig is, is een middelgroot ziekenhuis met ongeveer 1850 medewerkers. ‘Je zorgt voor elkaar’ staat centraal in het ziekenhuis. Dit wordt onder andere gerealiseerd doordat nagenoeg alle specialismen in het ziekenhuis aanwezig zijn waardoor het St Jansdal een breed pakket aan zorg te bieden heeft.
Om ervoor te zorgen dat deze specialismen optimaal vertegenwoordigt kunnen blijven in het ziekenhuis was het nodig om aanpassingen aan het complex door te voeren. Daarbij heeft het ziekenhuis gekozen voor allerlei moderne toepassingen. Rust en stressreductie van de patiënten was een belangrijk uitgangspunt. Een belangrijke keuze, die genomen is om dit te realiseren, is de keuze voor toetreding van zoveel mogelijk daglicht.
 
Het nieuwe gedeelte van het St Jansdal is volledig voorzien van DALI verlichting. Helvar heeft in opdracht van Unica Zwolle de OK’s en andere afdelingen voorzien van een DALI lichtmanagementsysteem. Aangezien er veel daglichttoetreding is, zijn er veel daglicht- en bewegingssensoren toegepast. Deze schakelen de verlichting automatisch aan op het moment dat er beweging is en dimmen de verlichting als er daglicht aanwezig is of als er geen beweging wordt gedetecteerd.
Naast de standaard functionaliteiten is het DALI lichtmanagementsysteem gekoppeld aan het Saia gebouwbeheersysteem. Via het Saia systeem kan de verlichting bediend worden en komen er storingsmeldingen binnen. Via een plattegrond op een touchscreen kunnen de storingen worden weergegeven en uitgelezen.
Ook de noodverlichting is gekoppeld aan het DALI lichtmanagementsysteem. De noodverlichting wordt automatisch via de normen getest waardoor defecten snel opgelost kunnen worden.
 
De programmering van het systeem is gerealiseerd door software engineers van Helvar, in samenwerking met Unica Regeltechniek Zwolle