CRH, Amsterdam

CRH, Amsterdam

CRH is een regionaal, nationaal en internationaal opererende organisatie en dé leider in bouwmaterialen. CRH is eigenaar van veel toonaangevende bedrijven op het gebied van bouwproducten en de distributie van deze producten. Het bedrijf heeft een nieuw Europees hoofdkantoor in Amsterdam. In opdracht van Klik BV, die de volledige elektrotechnische installatie hebben gerealiseerd, heeft Helvar in nauwe samenwerking met de betrokken partijen het moderne pand voorzien van een duurzaam lichtmanagementsysteem.
 
Verlichting
Zo goed als alle verlichting in het pand is (DALI) dimbaar waardoor het pand voorzien kon worden van een uitgebreid lichtmanagementsysteem met veel moderne functionaliteiten. De verlichting is verdeeld in verschillende zones, elke zone heeft specifieke functionaliteiten.

 

•  Entree
De verlichting wordt bij de eerste binnenkomst handmatig ingeschakeld door middel van een schakelaar of een touchscreen. De algemene verlichting gaat vervolgens voor 100% aan en gaat pas uit bij het verlaten van het pand.

 

•  Open office
Het open kantoor is voorzien van een ‘open kantoor functionaliteit.’ Per gebied van een aantal werkplekken worden 6 armaturen aangestuurd door middel van een bewegingssensor. Bij beweging gaan de armaturen voor 100% aan. De omliggende gebieden gaan als er geen beweging wordt gedetecteerd voor 30% aan. Deze functionaliteit realiseert energiebesparing maar zorgt ook voor een comfortabel gevoel voor de personen die aan het werk zijn.

 

•  Gangen
In de ganggebieden is er een corridorfunctie toegepast. Dit houdt in dat de verlichting in de gang niet uitgaat als er nog beweging gedetecteerd wordt in een aangrenzende ruimte. Zo komt de gebruiker nooit in een donkere gang als hij deze vanuit een aangrenzende ruimte betreed.

 

•  Overige zones
De toiletten, Focus Booths, security areas en printgebieden hebben ook een specifieke programmering, afgestemd op het gebruik van de zone en de veiligheid.

 

•  Buitenverlichting
De buitenverlichting wordt geschakeld door middel van een lichtsensor en is tevens te overrulen door middel van de centrale bediening.

 
Zonwering
De zonwering kan lokaal en centraal bediend worden. Om beschadiging te voorkomen wordt de zonwering automatisch omhoog gestuurd als het regent of hard waait.
 
Visualisatie
Voor de bediening en monitoring van verlichting, zonwering en noodverlichting heeft Helvar een web-based visualisatie gerealiseerd. Door middel van plattegronden wordt alle (nood)verlichting visueel weergegeven en is iedere ruimte afzonderlijk te bedienen en te monitoren. Uit de armaturen is de volgende informatie uit te lezen: foutmeldingen, vermiste/defecte armaturen, branduren en energieverbruik.
Ook wordt de noodverlichting automatisch door hetzelfde systeem gelogd en wordt de rapportage via mail verzonden naar de beheerder.

Integratie
In de spreekruimten is er een rechtstreekse koppeling gemaakt via het ASCII protocol tussen het Helvar systeem en het AV-systeem van Crestron zodat er één bediening is voor de gehele ruimte. Daardoor stuurt het AV-systeem de voorgeprogrammeerde scenes van de verlichting en zonwering aan