ucontrol




Het ucontrol platform maakt een Helvar DALI installatie inzichtelijk en bedienbaar in een web omgeving.

Download brochure

Het ucontrol platform

De modules van het ucontrol platform stellen ons in staat om bediening, monitoring en zelfs een API te combineren in een gestroomlijnde omgeving en alles via een dashboard te presenteren. Het volledige systeem is gebaseerd op het ‘turn-key’ principe waarbij alle data met één druk wordt gesynchroniseerd vanuit het Helvar lichtmanagementsysteem. Dit alles werkt in een on-premise omgeving, er worden dus geen gegevens opgeslagen in een cloud-systeem.
 




ucontrol | d-monitor
geeft inzicht in de DALI installatie en rapporteert problemen met een instelbare frequentie via een automatische mail. Via het dashboard kan de facilitair manager direct een overzicht krijgen van de status van het systeem.


Data uitlezen
De voorgeprogammeerde lichtsterkte van een scene is eenvoudig per armatuur aan te passen.

Daarnaast kan via d-monitor de branduren en het energieverbruik uitgelezen worden uit DALI-2 drivers die dit ondersteunen (DALI parts 252 en 253).

Via ucontrol is ook de routerstatus eenvoudig uit te lezen.



ucontrol | e-monitor
is een module voor de monitoring van DALI noodverlichting. De duur- en functietesten worden op geprogrammeerde tijden uitgevoerd. Handmatig starten van de testen is ook mogelijk. De resultaten van de testen zijn zichtbaar in de web-interface. 

Heeft u een batterij vervangen? Noteer het bij het betreffende armatuur. Zo weet u altijd welk onderhoud er is uitgevoerd. En is het zichtbaar op één centrale plek. 


Testresultaten in pdf
Zodra de functie- en duurtesten zijn uitgevoerd wordt er automatisch een pdf gegenereerd. Geregistreerde gebruikers ontvangen de testresultaten in hun mailbox. De pdf’s blijven aanwezig in het systeem en kunnen op ieder moment opgevraagd worden.



De ucontrol | light module biedt een interface voor het bedienen van DALI verlichting en zonwering. Ook is het in één oogopslag duidelijk of er verlichting aan blijft staan in het gebouw via de live feedback vanuit het systeem.


Kaartstructuur
Door middel van de kaarten structuur is het geheel volledig schaalbaar. Niet alleen naar de resolutie maar ook naar de functionaliteit van de kaart.

Er zijn 4 mogelijkheden:
•   Bediening zonder feedback
•   Toggle button met feedback
•   Scene buttons
•   Slider


Configuratie
Via een eenvoudige configuratiepagina kan een gemachtigde gebruiker kiezen hoe een bedieningskaart er uit komt te zien en welke acties er uitgevoerd dienen te worden bij het bedienen.


Web bediening via QR-code
Als uitbreiding op ucontrol | light kan er gekozen worden om de bedieningspagina beschikbaar te maken via QR-tags. De QR-code wordt op een E-Ink scherm getoond en stelt iedere gebruiker/bezoeker in staat om de verlichting te bedienen via hun smartphone/tablet. Hiervoor dient het apparaat verbonden te zijn met de in-house WiFi.



Om aan de BREEAM richtlijn te voldoen moet de verlichting in gebouwen waar werkzaamheden plaatsvinden door individuele gebruikers per zone van maximaal 40 m2 bediend kunnen worden. De bediening via QR-tags is hier een perfecte oplossing voor.


Tijdsturing
Via de tijdsturingen pagina kunnen tijdsturing, ook op basis van een astroklok, toegevoegd en/of aangepast worden. Ook is het mogelijk om tijdklokken te maken op basis van zonsopkomst en -ondergang, eventueel met een positieve of negatieve offset-tijd.



In ucontrol | floorplan worden alle modules van ucontrol verwerkt in een plattegrond van het gebouw. Het bedienen van de verlichting, het monitoren van de armaturen en het aanpassen van scenes is daardoor nog eenvoudiger geworden.

Je kunt in één oogopslag zien of er problemen in de installatie zijn en waar deze zich voordoen. Ook is een plattegrond erg handig om de verlichting centraal te bedienen.



Via ucontrol | api kan het lichtmanagementsysteem gekoppeld worden met andere systemen. Dit is een maatwerk oplossing met veel mogelijkheden. Informatie vanuit de Helvar DALI routers kan door deze module gebruikt worden door sytemen van derden, bijvoorbeeld door een ruimteboekingssysteem. Ook in de andere richting is het mogelijk zodat een derde partij toegang kan krijgen tot het sturen van bepaalde verlichting.



BEKIJK DEMO

 
 

Bekijk onze demo omgeving om het systeem en de functionaliteiten te ontdekken. Wilt u meer zien of uitleg ontvangen van één van onze technisch verkoopadviseurs? Neem dan contact met ons op!
 

  of neem contact met ons op

Netwerk topologie

FAQ


1. Is ucontrol een cloud platform?
Nee, ucontrol is een ‘on premise’ platform. Dit houdt in dat het platform volledig lokaal draait. Alle verzamelde data wordt verwerkt op de ucontrol server of gateway en wordt niet verzonden naar servers buiten het netwerk. Het is wel noodzakelijk om een internetverbinding te hebben voor het versturen van rapportages en het uitvoeren van updates.

2. Wie kan er gebruik maken van het ucontrol platform?
Binnen ucontrol is ‘user management’ mogelijk. Er kunnen verschillende gebruikers aangemaakt worden en de gebruikers kunnen rollen toegewezen worden. Daardoor is het bijvoorbeeld mogelijk om een beheerder te hebben die administrator rechten heeft maar ook gebruikers die alleen verlichting kunnen bedienen.

3. Waarom wordt er gebruik gemaakt van dynamische QR codes via E-Ink display’s en niet met statische QR codes?
Door gebruik te maken van de dynamische QR-codes op onze E-Ink displays kunnen we garanderen dat er bijvoorbeeld iedere dag een nieuwe code wordt gebruikt met een nieuw uniek gegenereerde link per zone. Deze geldigheid is instelbaar zodat er bijvoorbeeld ook ieder uur een nieuwe code gegenereerd en getoond kan worden. Het gebruik van dynamische QR-codes voorkomt dat men, in geval van flexplekken, een werkplek kan bedienen waar de vorige dag is gewerkt.
Na het scannen van de QR-code in een ruimte is het direct mogelijk de verlichting in de betreffende ruimte te bedienen, er hoeft niet ingelogd te worden. De ingestelde geldigheidsduur van de QR-code bepaalt hoe lang de ruimte bediend kan worden zonder de code opnieuw te hoeven scannen. Deze methodiek maakt het eenvoudig om de functionaliteiten van de lichtsturing te delen met bijvoorbeeld bezoekers van vergaderzalen, een vereiste blijft wel dat deze toegang tot het WiFi netwerk moeten hebben.
In de ucontrol brochure is hier meer informatie over te vinden.

4. Hoe werkt de prijsstructuur van ucontrol?
Er is altijd een ucontrol server of een gateway nodig. Een gateway is geschikt voor installaties tot 50 DALI lijnen, daarboven wordt een server toegepast. ucontrol | d-monitor is de basis module. Daarbovenop kunnen de ucontrol | e-monitor en ucontrol | light modules aangeschaft worden. ucontrol | api is altijd maatwerk en op offerte basis.