Human Centric Lighting

iC, DALI Type 8

Wat is human Centric Lighting

Human Centric Lighting beïnvloedt het biologische ritme (circadiaan ritme) van een persoon. Verlichting kan ingezet worden om het welzijn, het humeur en de gezondheid van de mens te ondersteunen. Human Centric Lighting is erg geschikt voor bijvoorbeeld onderwijsinstellingen, gezondheidszorg en kantooromgevingen. Human Centric Lighting wordt gecreëerd door het in cyclus veranderen van de kleur (koel/warm wit) en de intensiteit van het licht. Warm wit licht zorgt voor ontspanning, koel wit licht zorgt voor meer energie.


Whitepaper Human Centric Lighting

Whitepaper Human Centric Lighting
 
by Henri Juslén, D.Sc. (Tech.), Director, Product portfolio management, Helvar Oy
Download (3,2 mb)


Human centric lighting systemen

Om Human Centric Lighting optimaal te kunnen benutten heeft Helvar diverse lichtregelsystemen ontwikkeld en deze verdeeld in twee belangrijke segmenten, namelijk lichtregelsystemen voor het biologische effect en het emotionele effect.

 
...


Biologische systemen

Het biologische effect van Human Centric Lighting zorgt ervoor dat het biologische ritme van de mens gestimuleerd wordt.

Meer informatie   
...


Emotionele systemen

Het emotionele effect van Human Centric Lighting speelt in op de individuele behoeften van de gebruiker.

Meer informatie

 
 Voorbeeld: cyclus lichtkleur en intensiteit

Biologische Systemen

De biologische aansturing houdt in dat de verlichting wordt aangestuurd op een manier waarop het biologische ritme van de mens gestimuleerd wordt. Door het toepassen van het intelligente, tijdgestuurde lichtmanagementsysteem van Helvar kan een optimale aansturing van de verlichting gerealiseerd worden. De Helvar routers beschikken over een astronomische tijdklok met kalenderfunctie. In deze routers worden de cyclussen opgeslagen waarbij zowel lichtkleur als lichtintensiteit variëren over de geprogrammeerde tijd.
 

 Voorbeeld: standaard scene keuze

Emotionele Systemen

De emotionele aansturing houdt in dat de verlichting op ieder moment aangepast kan worden aan de (tijdelijke) behoeften en wensen van de gebruiker. Met de diverse oplossingen van Helvar is dit eenvoudig te realiseren. Het gaat hierbij minder om een tijd-gestuurd lichtregelsysteem maar meer over slimme stand-alone systemen welke handmatig aanpasbaar zijn middels bedieningspanelen of een app. De gebruiker heeft zo zelf altijd de controle over de verlichting en kan deze aanpassen aan zijn gemoedstoestand.


Light over time - dynamic lighting profiles

 

Light over Time is de meest recente innovatie binnen de 'biologische' Human Centric Lighting oplossingen van Helvar. De software functie is een toevoeging aan de uitgebreide programmeersoftware (Designer) van Helvar. Light over Time is een grafische functie waarmee een dynamische cyclus kan worden gecreëerd op basis van lichtkleur en lichtintensiteit.
 

Een dynamische cyclus op maat

 

De biologische klok en het benodigde lichtprofiel is van ieder mens verschillend. De activiteit, leeftijd en locatie van een persoon zijn enkele factoren die invloed hebben op welke verlichting er nodig is in de omgeving van een persoon. Door middel van Light over Time kan er in iedere situatie een volledig aangepaste cyclus gemaakt worden, afhankelijk van de omgeving en de behoefte van de gebruiker.

Grafische weergave

 

Light over Time grafiek
De grafische interface visualiseert de dynamische cyclus in een
duidelijke grafiek.

 

Kleur en intensiteit editors

 

Human Centric Lighting software
Eenvoudige software tools maken het maken van een dynamische cyclus
gemakkelijk, overzichtelijk en snel.