DALI protocol


DALI logo

HET DALI PROTOCOL

DALI staat voor ‘Digital Adressable Lighting Interface’. Het DALI protocol is de wereldwijde standaard voor het professioneel en digitaal aansturen van verlichting. Alle grote lichtfabrikanten zijn tot een overeenstemming gekomen over hoe een verlichtingsinstallatie moet communiceren met de regel- en besturingssystemen. Dit is vastgelegd door de IECC in de technische norm IEC62386. In de DALI standaard staat beschreven waar fabrikanten aan moeten voldoen om DALI gecertificeerde apparatuur te kunnen fabriceren. Naast het aansturen van de verlichting zijn de armaturen via DALI ook eenvoudig te monitoren op bijvoorbeeld energieverbruik.

DALI-2 is de nieuwste versie van de IEC 62386-norm voor DALI-technologie. Het bestaande DALI-1 protocol heeft een herstructurering ondergaan waar veel verbeteringen uitgekomen zijn zoals de toevoeging van nieuwe commando's en functionaliteiten. De toevoeging van uitwisselbare besturingsapparatuur, zoals adresseerbare controllers en inputs, is in ontwikkeling. De belangrijkste wijziging is dat DALI componenten niet meer door fabrikanten zelf gecertificeerd mogen worden maar de certificering door de onafhankelijke Digital Illumination Interface Alliance (DiiA) gedaan wordt. DALI-1 en DALI-2 LED drivers kunnen door elkaar toegepast worden.

DALI standaard

DALI lichtsturing

DALI maakt het digitaal schakelen en dimmen van verlichting mogelijk. DALI armaturen kunnen individueel aangestuurd worden. Communicatie via DALI is mogelijk in twee richtingen. Naast het sturen kan er dus ook feedback worden ontvangen.
 

DALI programmeren

Geavanceerde software maakt het mogelijk om een compleet DALI systeem te programmeren. Met de software kan de verlichting onderverdeeld worden in groepen en kunnen er commando’s en scenes gestuurd en uitgelezen worden. 


Ontwikkelingen

Het DALI protocol is continu in ontwikkeling. Zo is DALI2 in ontwikkeling waardoor naast de LED-drivers ook regelapparatuur zoals sensoren en bedieningspanelen in de standaard opgenomen gaan worden. Ook is er steeds meer informatie uit de LED-drivers op te vragen voor een totale lichtmanagement toepassing.

Technische eigenschappen

Ondanks dat DALI een eenvoudig te gebruiken protocol is, dient de installatie aan een aantal voorwaarden te voldoen. Hieronder de specificaties die Helvar stelt aan de installatie, de DALI kabels en het netwerk.

DALI kabel

Specificaties DALI

 • 64 adressen (armaturen, sensoren, bedieningspanelen e.d.) per DALI lijn.
 • Maximaal vermogen per DALI lijn is 250 mA en de maximale lengte is 300 meter. Beide kunnen verdubbeld worden d.m.v. een DALI repeater.
 • Op de DALI lijn is twee-weg communicatie mogelijk, sturing en feedback.
 • De maximale spanning op de DALI lijn is 11,5V tot 22,5V
 • Polariteit ongevoeligEthernet kabel

Specificaties Ethernet

 • Gebruik een afgeschermde netwerkkabel: STP of FTP
 • Gebruik afgeschermde Ethernet poorten 
 • Gebruik met een koper vervaardigde kabel
 • Gebruik een kabel met AWG waarde AWG24
 • Gebruik layer 2 netwerkswitches met een snelheid van 10/100 Mbps
 • De voorkeur heeft een netwerk met alleen Helvar routers.
 
Helvar gebruikt de volgende protocollen:
 • TCP: poort 50000
 • UDP: poort 50001

  Er is een keuze voor twee netwerktopologieën:
 • Single-cluster: 1-30 routers
 • Multi-cluster: 31-100 routers

Voordelen van DALI

DALI is het protocol voor het schakelen en dimmen van professionele verlichting. Door deze standaardisatie bent u als installateur, adviseur of gebruiker niet afhankelijk van een verlichtingsfabrikant. En er zijn meer voordelen:

Energiebesparing DALI

Energiebesparing

Ruim 20% van uw gebruikte energie gaat op aan verlichting. Door het niet inschakelen of uitschakelen van verlichting, het terugdimmen bij voldoende daglicht en tijdgebonden sturingen bespaard u energie, oplopend tot wel 70%. DALI maakt het mogelijk om de verlichtings-armaturen van 1-100% te dimmen.

Flexibiliteit DALI

Flexibiliteit

DALI geeft de mogelijkheid dat elk aangesloten armatuur individueel aan te sturen is. Hierdoor heeft u maximale flexibiliteit bij het aanpassen of opnieuw indelen van een ruimte. Daarnaast is het handmatig aanpassen van een individueel armatuur of groep armaturen snel en eenvoudig gedaan.

Onafhankelijk

Onafhankelijkheid

Door het gebruik van DALI bent u niet gebonden aan een verlichtingsfabrikant of leverancier. Dit maakt dat uw lichtplan flexibel ingevuld kan worden en maximaal aan uw wensen kan voldoen. Naast DALI armaturen is het ook mogelijk andere lichtbronnen te schakelen en te dimmen via de DALI lijn door het toepassen van relais of dimmers.

DALI 2

DALI2

DALI2 voegt nieuwe functies toe aan het basis-systeem. Daarnaast is er meer informatie beschikbaar uit de DALI LED-drivers. Helvar heeft een deel van deze intelligentie al geïmplementeerd in de drivers en blijft hierin ontwikkelen.